ULUS İLÇEMİZİN SANAL TUR

Ulus İlçemizin sanal turuna buradan ulaşabilirsiniz…

ULUS


Ulus’un tarihinin M.Ö.3000 yıllarına kadar dayandığı kabul edilmektedir. M.Ö.800 ile 2000 yılları arasında bölgeye önce Doğudan, sonra Batıdan akınlar ve göçler olmuş, Hititler ile Çağdaşı Gasgolar uzun süre bu bölgede barınmışlardır. Anadolu Selçukluları zamanında Ulus Candaroğlu Beyliğinin sınırları içinde kalmıştır.

Osmanlılar zamanında ilçe küçük bir yerleşim merkezi olarak kalmış, herhangi bir ticari, siyasi ve askeri olaya sahne olmamıştır. İlçenin isminin “üleşmek” mastarından türeme ve ilk biçimi “ülüş” olup Moğolca’ya “ULUS” şeklinde geçerek içinde yaşayan insanlarla birlikte Ülkenin bir şehzadeye verilen bölümü anlamına geldiğini ifade etmektedir. Uluslu İbrahim Hamdi Efendi ( 18.yy başlarında ) kaleme aldığı ” Atlas ” adlı eserinde ” Ulu yaylak ve Gökbeli ormanları, değil Osmanlı’ ya bütün cihana yeter ” diyerek bölgenin bitki örtüsü hakkında bize bilgi vermektedir.

Ulus, Safranbolu İlçesine bağlı nahiye durumunda iken 8 Ağustos 1944 yılında İlçe olması nedeni ile Zonguldak İline bağlanmıştır. 28 Ağustos 1991 gün ve 3760 sayılı Kanunla Bartın İlçesinin İl olması üzerine Ulus, Bartın İline bağlanmıştır.

ULAŞIM


Ulus ilçemize ulaşım karayolu ile ve Bartın-Safranbolu yolu üzerinden sağlanmaktadır. Karabük- Safranbolu-Bartın yolunu takip ederek Abdipaşa Beldesine, oradan sola köprü üzerinden 11 kilometre devam eden yol Ulus ilçemize ulaşır.

NELER YAPABİLİRSİNİZ?


-Hasan Dede Türbesini ve tarihi değeri olan Hasan Dede Camii’ni ziyaret ettikten sonra,
-İlçe merkezimizde bulunan Kocagöz Konağını (“Küre Dağları Milli Parkı Ulus Ziyaretçi Merkezi ve Etnoğrafya Müzesi”) gezebilir,
-Ülkemizin en güzel şelalelerinden Ulukaya Şelalesini görebilir ve Ulukaya Kanyonu’nda trekking yapabilir,
-Safranbolu-Bartın yolu üzerinde bulunan Şimşirli Baba Camiini ve türbesini ziyaret edebilir,
-Yine Safranbolu-Bartın yolu boyunca uzayıp giden doğal ağaç tünelimizin keyfini çıkarabilirsiniz.